Konsta Koivuranta ja yhden käden leuanveto.

Mikä Street Workout?

Konsta Koivuranta

Kehonpainoharjoittelu (englanniksi calisthenics) tarkoittaa kaikkea harjoittelua, jossa kuormana käytetään oman kehon painoa. Mikä ero tällä sitten on Street Workoutin kanssa?

Ihmiskunnan historiassa kehonpainoharjoittelua on tehty ainakin antiikin Kreikan ajoista lähtien. Viime vuosisadalla kehonpainoharjoittelun suosio kasvoi: sitä tehtiin yleisesti ympäri maailmaa muun muassa kouluissa ja armeijoissa. Sirkusten voimamiehet ja akrobaatit tekivät esityksissään temppuja kehon painollaan.  Kalifornian Muscle Beachilla tehtiin jo 1930-luvulla hyvin samankaltaisia liikkeitä, kuin nykyään Street Workoutissa. Muuallakin Yhdysvalloissa kehonpainoharjoittelua vietiin voimakkaasti eteenpäin: New Yorkissa uskomattomia kehonpainosuorituksia tehnyt Jasper Benincasa ( 1921 – 2012) inspiroi vielä nykyäänkin kehonpainoharjoittelijoita ympäri maailman.

Street Workout

Street workout sai alkunsa Yhdysvalloissa hieman yli 20 vuotta sitten. Lajissa tehdään kehonpainoharjoittelua ulkotiloissa kuten puistoissa. Street Workoutiin kuuluu olennaisesti sopeutuminen ympäristöön sekä luovuus – esimerkiksi leuanvedosta on kehitetty kymmeniä erilaisia variaatioita. Street Workout on saanut vaikutteita mm. telinevoimistelusta ja parkourista. Ilmiö levisi internetin kautta ympäri maailman ja 2011-vuodesta alkaen World Street Workout & Calisthenics Federation (WSWCF) on järjestänyt vuosittaisia MM-kilpailuja. Lisäksi etenkin Itä-Euroopassa ja Yhdysvalloissa järjestetään paikallisia pienempiä kilpailuja.

Street Workoutille ominaisia liikkeitä ovat muun muassa leuanveto, dippipunnerrus, käsilläseisonta, palomiespunnerrus, etu- ja takavaaka, nojavaaka sekä ihmislippu. Liikkeistä on loputon määrä erilaisia variaatioita ja lisäksi niitä voi tehdä mitä erilaisimmissa paikoissa – vain mielikuvitus on rajana.

Maailmalla Street Workout on lisännyt suosiotaan hurjaa vauhtia ja lajilla on Suomessakin arviolta jopa satoja harrastajia. On mielenkiintoista nähdä, miten laji etenee maailmalla ja Suomessa tulevina vuosina.

Konsta Koivuranta Kirjoittaja on street workout -harrastaja, toistoleuanvedon kaksinkertainen Suomen Mestari ja Suomen Street Workout ry:n puheenjohtaja.

Kommentit (0)

Ei yhtään kommenttia.

Osallistu keskusteluun!